Intrebari Frecvente

Ce este o statie radio CB ?
Stația radio CB este un dispozitiv de comunicatii radio care poate fi instalat pe orice mijloc de transport sau chiar si intr-o locatie fixa pentru a putea efectua comunicatii radio pe distante medii.
Utilitatea stației radio pe parcursul efectuării unui traseu, este foarte cunoscută de către șoferii de camion și de câțiva ani chiar și de către șoferii amatori care utilizează tot mai des acest mijloc de informare gratuit, în timp real și eficient.

Ce înseamnă C.B. ?
Inițialele CB au fost utilizate pentru prima dată în SUA și reprezintă prescurtarea cuvintelor Citizen Brand, adică frecvența liberă pentru a fi utilizată de către publicul larg.

Ce presupune din punct de vedere legal o stație radio?
Stațiile radio sunt libere la utilizare cu mențiunea ca acestea să se afle în parametrii standard reglementați de către directiva europeana nr. 98/34/CE puterea maxima de emisie acceptată fiind de 4W în FM și în 1W AM și 40 de canale, urmând ca prin actualizarea legislației actuale să fie permisă o putere de 4 W și în AM.
Utilizarea de stații cu puteri mai mari de 4W se face pe raspunderea utilizatorului în momentul prezent existând autoritatea rutieră care efectuează controale inlcusiv pe partea de putere a stațiilor de emisie-receptie.

Ce distanță acoperă o stație radio?
Distanța prin care o poate acoperi o statie radio depinde de foarte multi factori printre care configuratia zonei din care se emite, relieful, obstacolele si interferentele precum si starea meteo. La modul general vrobind distanta pe care o poate acoperi o statie corect confugurata impreuna cu o antena de 1,5 m calibrata si cu unda reflectata cat mai aprope de valoarea 1 ar trebui sa fie in jurul a minim 10 km in spatiu deschis cu posibilitatea atingeri de distnate mai mari chiar si de 20 km in functie de conditiile mai sus amintite.
Un aspect usor de trecut cu vederea insa foarte important in utilizarea statiilor radio este legat de faptul ca exista o limita de utilitate a distantei acoperite (15-20km) dincolo de care, orice informatie referitoare la conditiile de trafic poate deveni perimata pana la momentul parcurgerii distantei respective.

Ce face functia RF GAIN?
Prin aceasta functie se regleaza sensibilitatea receptiei pentru a comunica pe distante mari. RF GAIN trebuie setat la maxim atunci cand corespondentul este in apropiere si se poate diminua pentru a reduce distorsiunile.
Setarea normala a acestui buton este la maximum (rotit in sensul acelor de ceasornic).

Ce este Roger Beep
Este un sunet scurt care se aude la sfarsitul transmisiei. Se obişnuia să se folosească cuvântul ROGER pentru a indica interlocutorului că aţi încheiat de vorbit şi că poate continua convorbirea. Cuvântul ROGER a fost înlocuit treptat cu un sunet (beep) cunoscut ca Roger Beep.